Umut Bilişim
Yardımcı Olalım? 0532 068 54 01
ÇÖZÜMLERİMİZ

Sistem Odası Çözümleri

Sistem Odası Çözümleri

Konusunda tecrübeli ve profesyonel Umut Bilişim Kabinnet kurulumu uygulamalarını büyük bir titizlik göstererek müşterilerinin hizmetine sunmaktadır. Bu uygulamanın ilk aşamasında Firma bilgisayar ve elektik teknik servis ekibi ile ihtiyacınız olan teknoloji odası kurulumu diğer bir ifade ile kabinet yerinde tespit ederek belirler. Daha sonrasında ise kurulumu yapılacak olan Kabin ve Kabinnet ekipmanları altyapı ihtiyaçlarınızı ve bu doğrultuda gerekli olan ekipmanın montajı ve kablolama işlemini yaparak teslimatını gerçekleştirir.

Teknoloji Odası Kurulumu İçin Keşif ve İnceleme İşlemi

Teknoloji odası kurulumu diğer bir ifade ile Kabinnet kurulumu için yapılması gereken keşif ve inceleme işlemleri;

  • Toplam aktif ve pasif kullanıcı sayıları ve yerlerinin
  • Kullanıcılar için önerilecek olan prizlerin (Outlet) yerleri ve tiplerinin belirlenmesi
  • Mevcut kullanıcıların binaya içine, odalara ya da kampüse ait dağılma şekillerinin belirlenmesi
  • Kullanıcı ve kabinetlerde aktarma işlemi görecek olan kablolarının (Patch Cords) uzunluklarının belirlenmesi
  • Binanın ya da kampüsün mevcut büyüklüğüne veya kullanıcıların buralardaki yoğunluğu ile ilgili olarak kaç Ara Toplanma Merkezi’nin oluşturulacağının belirlenmesi
  • Ana Toplanma Merkezinin bulunduğu yeri ve uçlardan Ara Toplanma Merkez’lerine yapılması planlanan yatay ve Ara Toplanma Merkezleri’nden Ana Toplanma Merkezi’ne doğru yapılacak olan dikey kablolama işlemi vasıtasıyla sağlanır.
  • Gerçekleştirilen keşif çalışması sonrasında aktif ve pasif uç sayıları ve de kablolar için geçiş güzergah mesafelerinin belirlenmesinden sonra teknoloji odası kurulumu için tasarım aşamasına geçilebilir.

Kabinnet Kurulumunda Kullanılan Kablo Tipleri Nelerdir?

Kablo Tipi Category 5e UTP 4x2x24 AWG; Bilgi iletişim sistemlerinde 100 Mbit hıza kadar ulaşan analog ve dijital sinyal iletiminde kullanılan bir kablo tipidir. Dosya ve yazıcı paylaşımı için önerilen bir kablo tipi olup daha ucuz maliyetlidir.

Olması Gereken Patch Panel Sayısı; Toplam uç sayısına göre 12, 24 ya da 48 portlu Cat5e ve ya Cat6 tipte olan UTP/STP Patch Paneller kullanılması gerekmektedir. Patch Panellerin kurulacağı kabinet'in sahip olması gereken yüksek ve aktif durumda olan cihazlara ulaşım mesafesine göre kullanılacak olan aktarma kablolarının ortalama uzunlukları 0.5 mt ile 1 mt arasında olması uygun olandır.

Kablo Tipi Category 6 UTP 4x2x24 AWG; Bu kablo tipi bilgi iletişim sistemlerinde 300 Mbit hıza kadar olan analog ve dijital sinyal iletimi için kullanılır. Server mevcudiyeti söz konusu olan sistemlerde dosya, yazıcı paylaşımı ve de uzak bağlantı yapılacak olan sistemler için önerilen bir kablo tipi olup daha yüksek maliyetlidir.

Kullanılacak Olan Kablo tipi ve Metrajı; Yapılan keşif doğrultusunda Cat5e ve ya Cat6 standardında UTP/STP kablolar kullanılması gerekmektedir.

Uygulanacak Standartlar; Kullanılacak olan UTP Kablo, sonlandırma ve aktarma işlemleri için kullanılan tüm bileşenler (patch panel, data prizi vb) EIA/TIA-568B , 4 çift iletkenli ve de aksi belirtilmediği taktirde CAT5E ya da tercihen CAT6 standardında olacaktır.

Kabinnet Kurulumunda Yapılacak İşlemler Nelerdir?

  • Çekilen kabloların her iki ucundan da rahat izlenebilir bir biçimde numaralandırılma yapılacak olup kullanılacak olan her veri prizinde ve patch panel üzerine etiketleme işlemi yapılacaktır.
  • Kullanıcıların oturma mekanlarında (aksi belirtilmediği taktirde) bir RJ-45 jack mevcudiyeti olan ve CAT5E standardına sahip olan prizler kullanılacaktır. Bu prizleri kullanacak olan kullanıcı bilgisayarlarına en az 3 metre uzunluğa sahip olan aktarma (patch) kabloları vasıtasıyla bağlantı gerçekleştirilecektir.
  • Kurulumu yapılacak olan UTP kablonun boyu hiçbir yerde 90 metreden daha fazla olmamalıdır. 90 metreyi geçecek olan noktalarda ise araya switch ve ya hub cihazlar eklenecektir.
  • Kullanılacak olan konnektörler, kablo uçlarına fiziksel yönden zayıflık ve de kablo sıyrılmasına sebep olmayacak biçimde muntazam olarak takılacaktır.
  • Kablo sonlandırmasına özen gösterilecek ve de mevcut mekanik sağlamlığı en iyi şekilde sağlanacaktır. Patch panel sonlandırmaları ve Priz sonlandırmalarında bu noktaya çok dikkat edilmektedir. 
  • Kablo Testleri; gerekli görülmesi durumunda, gerçekleştirilecek olan tüm kablolama işlemlerinin (data prizi ve patch panel dahil olmak üzere) CAT5E standardına uygunluk testi gerçekleştirilir.
  • Kullanılacak Olan UTP Prizler ve aktarma kabloları; Bütün UTP prizler CAT-5E standardına sahip olacak olup, Priz üzerlerin de ise etiketleme işleminin yapılabilmesi için yeterli alan bırakılacaktır.

Hizmet Talep Formu

Umut Bilişim